Incontinența urinară

Incontinența urinară este definită ca pierderea involuntară a urinei. Deși are o incidență mai mare în rândul femeilor, ea poate apărea și în cazul bărbaților ca efect al unor afecțiuni ale aparatului urinar sau altor boli asociate cu înaintarea în vârstă.

Ea nu este o boală ci este un efect cauzat de anomalii în funcționarea aparatului urinar sau în degenerarea naturală a organismului care apare odată cu înaintarea în vârstă.

Este o problemă frecventă a seniorilor, de cele mai multe ori neglijată și considerată ca netratabila. Din fericire însă, datorită tehnologiilor moderne ea se poate remedia în 90% din cazuri. Odată cu tratamentul pentru afecțiunile care au ca efect incontinența urinară se poate interveni direct și asupra acestui aspect cu intervenții chirurgicale minim invazive.

Incontinența urinară la femei

Cea mai întâlnită este incontinența urinară de efort. Ea apare ca urmare a unui efort brusc (strănut, tuse, ridicare de greutăți etc) și este cauzată de presiunea accentuată asupra vezicii urinare.

Asociată și cu o slăbire a musculaturii pelviene pierderea de urină devine un fenomen constant. Acest fapt are o influența negativă asupra calității vieții, împiedicând desfășurarea normală a activităților zilnice.

Un alt tip de incontinența este cea care apare ca urmare a unei nașteri dificile. Un travaliu prelungit asociat cu intervențiile chirurgicale uzuale, conduc la pierderea elasticității țesuturilor musculare din zona pelviană. Susținerea uretrei devine deficitară, astfel ea se deschide involuntar și se produce evacuarea din vezică.

În general, incontinența urinară se produce ca urmare a rupturii de peroneu. Nu însă în toate cazurile. De ceea, este recomandat un examen medical de specialitate pentru ca apariția acesteia să nu fie ca o consecință a altor boli ale aparatului urinar sau genital. (ex: infecții urinare, cistită, tumori etc.).

Odată cu menopauza, nivelul de estrogeni scade și se produce o pierdere a elasticității țesuturilor. Involuția structurilor genito-urinare favorizează apariția incontinenței urinare.

În România, 18% dintre femeile cu vârstă de peste 40 de ani se confruntă cu această problemă.

Incontinența urinară la bărbați

Pierderea involuntară a urinei, în cazul bărbaților, este un simptom al unei alte probleme existente la nivelul aparatului urinar dar poate fi și o consecință a diabetului sau a bolii Parkinson.

Din punct de vedere fiziologic, expulzarea involuntară a urinei se produce din cauza contracțiilor vezicii urinare și poate avea următoarele cauze:

infecțiile ale tractului urinar;
probleme intestinale (constipația);
infecția dureroasă a prostatei (prostatită);
boli ale formațiunilor nervoase (Parkinson, atac vascular cerebral);
calculi renali sau ai vezicii urinare;
blocajele ale prostatei cauzate de bolile specifice;
tratamente ale afecțiunilor prostatei care au ca efect incontinența urinară;

În cazul bărbaților, cel mai des întâlnită este incontinența urinară de urgență ce se caracterizează prin nevoia bruscă de a urina, cu frecvență mai mare decât cea normală și deobicei cauzată de mărirea prostatei.

Urinarea involuntară a scurgerilor acumulate pe uretră este un fenomen care apare odată cu slăbirea mușchilor pelvieni sau tot ca efect al prostatei mărite.

Incontinența de prea-plin se manifestă prin scurgeri intermitente sau constante de urină, în cantități mici și indică o obstrucție a vezicii urinare. Examenele de specialitate sunt cele care pot indica afecțiunile asociate acestei probleme. Cauzele pot fi atât de natură morfologică dar și cauzate de tratamente medicale sau afecțiuni ale nervilor.

Probleme asociate incontinenței urinare

Depresie

Incontinența urinară netratată are un impact negativ important asupra calității vieții atât pentru femei cât și pentru bărbați. Pe termen lung, disconfortul creat generează apariția depresiei. Stresul provocat de limitarea activităților curente dar și efortul pentru menținerea unei igiene corespunzătoare care să permită individului să-și desfășoare viața în mod normal, pot avea efecte directe în manifestarea stărilor depresive.

Complicații

La femei, netratata, această condiție conduce la risc crescut al apariției infecțiilor sau inflamațiilor iar în cazul bărbaților înseamnă ignorarea altor afecțiuni mult mai grave care netratate scurtează speranța de viață.

Pentru ambii, dificultatea în menținerea unei igiene locale corecte și jena cauzată de acest fapt duc la diminuarea activității sexuale, uneori până la încetarea acesteia.